Projects -

MORE apartments

Banstraat, Amsterdam

2009-2013

Programme
Apartments and underground parking. Ca. 4420m² gfa (excl. parking)

Client
Zuider Vastgoed bv / Green Real Estate


The MORE development is a special project. Ten luxury apartments will be built in a former social services office building. The adaptation and renovation of an office building to create a residential building is both essential and highly environmentally friendly. It represents not only the upgrading of a building, but also an enhancement of the liveability of the city: a theme that is becoming increasingly important.

The Old South district of Amsterdam is typified by its broad streets with abundant greenery, and its characteristic architecture. The current social services office building was built in 1973 on the site of a former church school. In architectural terms, however, the building is completely out of place in a street that is mainly made up of fine 19th century mansions. So the challenge was to transform a large building into one that is in keeping with the character of the district yet still has a contemporary appearance and identity. Whereas the social services building was an introverted and closed block, MORE opens itself out to the street and the neighbourhood. This is achieved by emphasising the vertical articulation of the facade. In combination with the horizontal lines, the vertical rhythm emphasises the plasticity of the facade and enhances the sense of space within the apartments with the use of projecting bay windows and recessed loggias.

The apartments have spacious outdoor areas: balconies or patios to the rear and loggias to the front. The design and finishing are therefore of a very high level. And various facilities and services for the convenience of the residents are included in the complex. Sustainability and environmental issues are key aspects of the project. Not only through the renovation of the building, but also with the application of sustainable energy solutions such as energy-neutral heat and cold storage and an ‘energy roof’, and the use of environmentally friendly materials.

Project Slideshow
  •  
slideshow
return to text
previous
next
play
pause