Projects -

Leeuwenburg

Amstel Station
Amsterdam

Study location Leeuwenburg
2011

Programme
Offices (16,409 m²), education (25,346 m²), housing (13,127 m²), commercial (3,000m²), parking (460 parking spaces)

client
OVG Project Development


The Leeuwenburg complex, directly to the west of the Amstel Station in Amsterdam, was built around 1970 as a post office to a design by the architect Piet Zanstra. The building has large, deep floors, and a facade that is characteristic of its time, with pebbledashed concrete elements. At the end of the 20th century the building was taken into use by Amsterdam University of Applied Sciences. In anticipation of the possibility of the university vacating the building the owner, Van der Vorm Real Estate, wished to develop scenarios for its future use. MVSA has developed and researched various models in collaboration with OVG.

Within this context, the following ambitions were formulated:

•    preservation of the existing building as far as possible;
•    high level of sustainability;
•    24/7 dynamism;
•    mixed functionality;
•    strong anchoring in the surrounding area;
•    economic feasibility.

The draft design that emerged as the preferred model is for a multifunctional, metropolitan complex. The existing base of the building on the Amstel river side is difficult to assign a contemporary function, and is replaced with a new construction with a stacked form. This new structure is separated from the high-rise section of the building by a passageway that forms a public route from the station to the Omval district, which includes the Rembrandt Tower. Retail and hospitality functions are housed on the ground floor, while the next six floors are occupied by offices. The mass of the new building is transformed in a number of steps into a slender tower with a further 24 storeys of homes. The apartments enjoy spectacular views over the Amstel and an open, south-westerly orientation.

The existing high-rise section of the building is to be renovated, with the original architecture being retained as far as possible. Three new office storeys are added at the top of the high-rise section, and the base acquires public functions linked to the passageway. The main entrance of the university will gain a prominent position at the head of the building on the side of the station.
Project Slideshow
  •  
slideshow
return to text
previous
next
play
pause